Izložbe

Svijet ispod svijeta

U špilji Vrlovci u Kamanju je 28.10.2009. g. otvorena stalna izložba “Svijet ispod svijeta” koju mogu pogledati svi posjetitelji ove turistički uređene špilje. Izložba je smještena u ulaznom dijelu špilje te dočarava živi svijet špilje i okolnog kraja u jedinstvenom špiljskom ambijentu. Na izložbi se u staklenoj vitrini mogu vidjeti ulomci keramike i izloženi primjerci špiljskih životinja, a na bogato ilustriranim panoima pročitati o zanimljivostima špilje Vrlovke ali i drugih špilja ovoga kraja.

Otvorenjem ove izložbe završio je projekt Hrvatskog biospeleološkog društva “Bioraznolikost podzemne faune Karlovačke županije”, financiran od Europske Unije u sklopu programa PHARE 2006. Povodom ove izložbe tiskan je istoimeni katalog.

Autori izložbe su: Jana Bedek, Hrvoje Cvitanović i Krunoslav Mlačak

Skriveno špiljsko blago dubrovačkog područja

Prirodoslovni muzej Dubrovnik svečano je otvoren 17. ožujka 2009. godine, uz prigodnu svečanost. Prigodom otvorenja izložen je dio predmeta iz fundusa muzeja, sa samih početaka uspostavljanja dubrovačkog Muzeja s kraja 19. stoljeća. U sklopu otvorenja predstavljen je i novi dio stalnoga postava, Izložba Skriveno špiljsko blago dubrovačkog područja postavljena u prizemlju Muzeja.

Postav obuhvaća 75 eksponata, fotografija, nacrta speleoloških objekata i crteža te ukazuje na iznimno bogatstvo i endemičnost špiljske faune područja Dubrovnika, ali i na potrebu njegova očuvanja za buduće generacije, uz mogućnost uključivanja u promotivne, turističke i edukativne aktivnosti. Autori izložbe su: Roman Ozimec i Daniela Hamidović. Organizatori izložbe su: Grad Dubrovnik – Upravni odjel za zaštitu okoliša i prostorno uređenje, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Hrvatsko biospeleološko društvo.

U njedrima planina

U Opatiji je 11. prosinca 2009. godine otvorena Izložba U njedrima planina, u organizaciji JU Priroda i suradnika, autora: Mr. sc. R. Ozimec, Mr. sc. M. Randić i S. Šišić te autora fotografija: D. Bakšić, I. Glavaš, K. Miculinić, D. Pelić, G. Polić i R. Ozimec. Prilikom otvorenja prikazan je film Panthera spelaea o jami Vrtare male te održano predavanje Nova vrsta špiljskog lažištipavca u špilji Biserujka (R. Ozimec). Povodom izložbe objavljen je prigodan katalog i tiskan poster izložbe.

Podzemni svijet otoka Mljeta

19. prosinca 2008. u prostorijama Speleogalerije u Kastvu otvorena je izložba "Podzemni svijet otoka Mljeta" u organizaciji Speleološke udruge Estavela i Hrvatskog biospeleološkog društva. Na izložbi su prikazani rezultati dvogodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja podzemlja Mljeta provedenih od strane HBSD-a, svrha kojih je izrada knjižice ˝Vodič kroz podzemlje otoka Mljeta˝. Istraživanja je proveo i izložbu osmislio tim stručnjaka sastavljen od geologa, paleontologa, arheologa, speleoronioca i biologa.

Ukupni broj speleoloških objekata na otoku Mljetu ovim istraživanjima popeo se na 28. Otkrivena je najdublja jama NP Mljet – Jama na Brekalcima duboka 77 metara i najdublja jama na otoku – jama Međugrađen, duboka 102 metra. Pronađena je brojna i zanimljiva špiljska fauna fotografijama predstavljena na ovoj izložbi, a među kojom su utvrđene nove vrste za Hrvatsku, otok Mljet i znanost.

Izložba je u tri navrata predstavljena i u Zagrebu u knjižnici Tina Ujevića, knjižnici Sesvete, Galeriji Oblok te na 11. Međunarodnom sajmu Mineral Expo. Zahvaljujući financijskoj pomoći JU NP Mljet tiskan je prateći letak od 12 stranica na engleskom i hrvatskom jeziku.

Autori izložbe su Helena Bilandžija, Branko Jalžić, Jana Bedek, Tvrtko Dražina, Marko Lukić, Kazimir Miculinić, Martina Pavlek i Domagoj Perkić. U realizaciji izložbe sudjelovali su i članovi S. U. Estavela: Maja Sulić, Letricija Linardić, Andrija Rubinić i Dalibor Reš.

Karlovačka županija – Kolijevka hrvatske biospeleologije

Izložba Karlovačka županije – kolijevka hrvatske biospeleologije otvorena je 15. prosinca 2008. godine u Gradskom muzeju Karlovac. Izložbu je organiziralo Hrvatsko biospeleološko društvo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije "Natura viva" i Karlovačka županija te omogućilo Ministarstvo Kulture.

Na izložbi je predstavljena povijest biospeleoloških istraživanja Karlovačke županije te brojne fotografije, crteži i skice špiljske faune i speleoloških objekata. U županiji se nalazi čak 20 tipskih špiljskih lokaliteta iz kojih je opisano 39 svojti. Uz izložbu je objavljen i poster te stolni kalendar. Autori izložbe su Roman Ozimec i Hrvoje Cvitanović.

Izložba je preseljena 21. svibnja 2009.godine u prostorije Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu te 21. svibnja 2010. godine u prostorije Udruženja obrtnika u Ogulinu.

Krško blago Ravne gore

Izložba Krško blago Ravne gore postavljena je u rujnu 2008. godine u Varaždinu i uz nju je objavljen prikladni deplijan. Izložba prikazuje speleološka i biospeleološka istraživanja Ravne Gore provedenih od strane Hrvatskog biospeleološkog društva. Autori izložbe su: Roman Ozimec, Dubravko Šincek, Jana Bedek i Marko Lukić.

Kako upoznati kastavskog Maheritesa?

S.U. Estavela i Hrvatsko biospeleološko društvo organizirali su u studenom 2008 godine izložbu «Kako upoznati kastavskog maheritesa?» u Speleogaleriji u Kastvu. Tekst za izložbu i letak izložbe napisao je Roman Ozimec. Letak je izdala S.U. Estavela. U realizaciji izložbe sudjelovali su članoci S.U. Estavela: Dalibor Reš, Letricija Linardić, Andrija Rubinić, Maja Sulić, Sanja Antolič i Maja Rađenović.

Biokovo

Izložba «Biokovo» otvorena je 02.08.2007. godine u Prezentacijskom centru «Brela Gornja». Izložbom «Biokovo» planirano je po prvi put posjetiteljima u cijelosti predstaviti prirodne osobitosti i ljepote Parka, a za sada je postavljen samo prvi dio izložbe koji obuhvaća prikaz života u podzemlju, prikaz važnijih rezultata speleoloških istraživanja, kvartarnih fosilnih nalaza, te dio geoloških i zooloških značajki Biokova.

U dijelu izložbe Biospeleologija koji je postavljen u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom predstavljen je kratki povijesni pregled istraživanja špilja i jama. Zatim su opisana obilježja podzemnih staništa i prilagodbe špiljske faune na život u njima. Predstavljeni su samo neki od najvažnijih brojnih endema Biokova koje se ističe bogatstvom špiljske faune te predstavlja jedan od najbogatijih planinskih masiva Hrvatske ali i svijeta.

Prezentacijski centar «Brela Gornja» otvoren je za posjetitelje od svibnja do kraja listopada u vremenu ponedjeljak – utorak od 09,30 do 16,30 (samo tijekom srpnja i kolovoza), te srijeda – nedjelja od 08 do 16 sati. U ostalom periodu Prezentacijski centar «Brela Gornja» može se razgledati prema prethodnoj najavi.

Izložba je nastala suradnjom Parka prirode Biokovo, društva Brolanenses, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Hrvatskog biospeleološkog društva. Autori dijela izložbe Biospeleologija su: Branko Jalžić, Marko Lukić i Helena Bilandžija.

Pogledajte letak izložbe.

50 godine speleologije u Karlovcu

U sklopu izložbe 50 godine speleologije u Karlovcu 2007. godine koju je organizirao SO PD Dubovac H. Cvitanović i R. Ozimec sudjelovali su u postavljanju dijela izložbe Biospeleologija.

Fotografije preuzete sa internet stranica SO PD Dubovac.

Stopama gromačkog pračovjeka

Izložba Stopama gromačkog pračovjeka – život u podzemlju dubrovačkog krša predstavljena je 2005. godine u Muzeju Rupe u Dubrovniku. Izložba su organizirali: Grad Dubrovnik – Odjel za zaštitu okoliša i prostorno uređenje i Hrvatsko biospeleološko društvo. Kroz izložbu su prikazane dvije značajne špilje iz Dubrovačkoga kraja: Močiljska špilja i Špilja za gromačkom vlakom te špiljska fauna koja ih naseljava. Tom prilikom tiskan je bogato ilustrirani katalog izložbe istoimenog naziva na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba se nakon Dubrovnika preselila i u Gradski muzej u Karlovcu te u Gradski muzej u Varaždinu. Dio izložbe danas se može pogledati u prostorijama Hrvatskog biospeleološkog društva.

Koncept izložbe napravili su: Jana Bedek, Marijana Franičević, Branko Jalžić i Roman Ozimec.