Novosti

Izložba "Podzemni svijet otoka Mljeta"

U petak 19. prosinca 2008. u prostorijama Speleogalerije u Kastvu otvorena je izložba "Podzemni svijet otoka Mljeta" u organizaciji S. U. Estavela i HBSD-a. Na izložbi su prikazani rezultati dvogodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja podzemlja Mljeta, svrha kojih je izrada knjižice ˝Vodič kroz podzemlje otoka Mljeta˝, pa je i izložbu osmislio i postavio tim stručnjaka različitog profila, od geologa-paleontologa preko arheologa do speleoronioca i nekoliko biologa. Autori izložbe su Helena Bilandžija, Branko Jalžić, Jana Bedek, Tvrtko Dražina, Marko Lukić, Kazimir Miculinić, Martina Pavlek i Domagoj Perkić. Zahvaljujući financijskoj pomoći JU NP Mljet tiskan je prateći letak od 12 stranica kojeg je uredila Maja Sulić iz Estavele. Uz Maju, u realizaciji izložbe iz S. U. Estavela sudjelovali su još Letricija Linardić, Andrija Rubinić i Dalibor Reš.

Slijedi dio teksta iz pozivnice, autora Dalibora Reša, u kojem je opisano što na izložbi možete vidjeti.

"Hrvatsko biospeleološko društvo upoznati će nas sa zanimljivostima iz krškog podzemlja otoka Mljeta. Prva istraživanja potaknuta neobjašnjivim detonacijama iz podzemlja započela su daleke 1824. godine. Nadalje, vrlo zanimljivu endemsku podzemnu vodenu i kopnenu faunu, u Hrvatskoj slabo poznate "sedrene" sige, paleontološke nalaze, nalaze brončanodobnih, željeznodobnih stanovnika Mljeta i grčke mitove vezane uz otok Mljet. Sve to kao i mnoga druga znanja sakupili su članovi Hrvatskog biospeleološkog društva za vrijeme posljednjih desetak godina, za kojih su istražili 28 spilja i jama ovog čarobnog otoka. Na posterima izložbe imati ćemo prilike vidjeti velike fotografije podzemnih vrlo rijetkih milimetarskih kukaca koji su na ovom planetu izabrali otok Mljet kao svoj dom, arheološke nalaze, fotografije Mljetskog podzemlja, suhog i potopljenog morem i slatkom vodom, nacrte istraženih špilja i jama i mnoge druge zanimljivosti skrovitog podzemnog svijeta."

Izložba je otvorena do ožujka 2009., pa ako se nađete u blizini, putujete u Rijeku, Istru ili na Kvarner svratite do Kastva i Speleogalerije.

Letak