Novosti

Završena istraživanja u sklopu projekta "Bioraznolikost podzemne faune Karlovačke županije"

20.09.2009.

Završila su biospeleološka istraživanja u sklopu projekta "Bioraznolikost podzemne faune Karlovačke županije", financiranog od EU. Sustavno je istraživano 25 speleoloških objekata, a još 38 objekata su posjećeni. Na području Kamanja je istraživano 11 objekata, a na području Ogulina 52. Svi posjećeni objekti su biospeleološki istraživani, te su u njima mjereni mikroklimatski parametri. Ronjeno je u 15 speleoloških objekata. Istraženo je 6 novih speleoloških objekata, te je u 8 objekata ronjeno po prvi puta, ili su pronađeni novi potopljeni kanali. Od toga topografski je nacrtano 5 speleoloških objekata, te podvodno 1 objekt. Speleološki objekti su fotografirani te snimani, kako na kopnu tako i pod vodom. Također je snimljen bogat makro foto i video materijal špiljske faune.

Tijekom istraživanja sakupljen je bogat biospeleološki materijal. Sav materijal je pohranjen u zbirku Hrvatskog biospeleološkog društva. Najzanimljiviji su nalazi novih vrsta za znanost koji će svojim opisom predstavljati nove endeme područja. Na području Ogulina od prave špiljske faune utvrđena je nova vrsta strige (Lithobius n. sp.), lažištipavca (Chthonius n. sp.), vodenbabure (Monolistra n. sp.), skokuna (Pararrhopalites n. sp.) te dvojenoge iz reda Chordeumatida. Na području Kamanja utvrđena je nova vrsta kornjaša (Machaerites n. sp.).

 

 

 

 

"Ova web stranica je proizvedena uz pomoć Europske unije. Sadržaj iste isključiva je odgovornost Hrvatskog biospeleološkog društva i ni u kojem slučaju se ne može smatrati da odražava stajališta Europske unije."