Novosti

Otkriveni novi podzemni prostori u Jami u Predolcu

16.07.2010.

Prilikom najnovijih biospeleoloških i speleoloških istraživanja u dolini Neretve, u Jami u Predolcu su otkriveni novi podzemni prostori. Jama je istraživana u sklopu projekta Hrvatskog biospeleološkog društva kojeg je Ministarstvo kulture odobrilo na ovogodišnjem natječaju projekata iz područja zaštite prirode, a koji obuhvaća istraživanja i zaštitu dinarskog špiljskog školjkaša, Congeria kusceri. Pored do sad poznate dvorane s podzemnim jezerom postoji nastavak kanala koji vodi do još tri jezera nastanjenih kolonijom dinarskog špiljskog školjkaša, dinarskog špiljskog cjevaša (Marifugia cavatica) i drugim endemičnim vrstama. Postoje naznake da to nije sve, jer treba istražiti i ostale pukotine koje se ovaj put nisu stigle pregledati. Uskoro očekujemo realizaciju još jednog projekta pa se nadamo da će se istraživanja vrlo brzo nastaviti.

Dinarski špiljski školjkaš je endem je Dinarida, tercijarni relikt i jedini školjkaš koji živi u podzemlju na svijetu. Kritično je ugrožen, a osim stroge zaštite koju uživa po hrvatskim zakonima, nalazi se i na popisu zaštićenih vrsta Europske unije. Jama u Predolcu je jedno od tri preostala lokaliteta u Hrvatskoj gdje ta životinjica još uvijek živi te je zbog toga uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu.

Zahvaljujemo se Markici Vuici (udruga Baštinik) i njegovoj obitelji na gostoprimstvu i pomoći te Zlatku Grizelju, Ivanu Bebeku i Zoranu Weberu na potpori i ugodnom društvu.