Novosti

Opisana nova vrsta skokuna iz jame Amfore sa Biokova

20.05.2011.

Nova vrsta skokuna Tritomurus veles opisana je iz jame Amfore na Biokovu. Ovo je treća poznata vrsta ovoga roda. Dosadašnje dvije vrste naseljavaju špilje na Dinaridima (T. scutellatus) i mali dio masiva Arbas u centralnim Pirinejima (T. falcifer). Tritomurus veles druga je visoko evoluirana vrsta ovoga roda koja naseljava špiljski higropetrik i pokazuje značajne prilagodbe na život u špiljama poput iznimno dugačkih pandžica na nogama. Ova vrsta skokuna posebno je zanimljiva upravo zbog svojih ekstremno dugih pandžica koje je razvila kao prilagodbu na život na špiljskom higropetriku.

Prvi i dugo jedini primjerak ove vrste sakupljen je u 2001. godini za vrijeme speleološkog istraživanja jame Amfore provedenog od strane Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, SO PDS Velebit, SAK Ekstrem i PP Biokovo. Prvi primjerak sakupila je Jana Bedek na nepoznatoj dubini, a dodatni primjerci sakupljeni su na dubini od 170-340 metara za tijekom posjeta jami u 2008. godini organiziranog od strane HBSD-a. Do sada je ova vrsta poznata samo iz jame Amfore.

Djelomična financijska potpora ovom istraživanju i opisu nove vrste pružena je od strane PP Biokovo i Sunčanog Hvara d.d.

Reference: Lukić M, Houssin C, Deharveng L (2010) A new relictual and highly troglomorphic species of Tomoceridae (Collembola) from a deep Croatian cave. ZooKeys 69 : 1 - 16 . doi: 10.3897/zookeys.69.739