Novosti

HBSD u organizaciji Europske noći šišmiša 2012.

15.09.2012.

Europska noć šišmiša događaj je usmjeren edukaciji, kada se organiziraju prigodne aktivnosti kojima se nastoji upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi zaštite, kao i s načinima kako se može postići skladan suživot šišmiša i ljudi. Obilježava se u više od 30 zemalja potpisnica Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (UNEP/Eurobats). Povodom 20. obljetnice, UNEP/Eurobats proglasio je 2011. godinu Europskom godinom šišmiša. Godine 2012. kampanja se proširila na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ovog Programa za okoliš (UNEP), Konvencije o migratornim vrstama (CMS) i Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi, UNEP/Eurobats. Pokrenuta je i zajednička internetska stranica Godine šišmiša na slijedećem linku.

Hrvatsko biospeleološko društvo je u suradnji s Gradom Rijekom i Prirodoslovnim muzejom Rijeka, organiziralo Europsku noć šišmiša u subotu 08. rujna 2012. godine u prostoru Prirodoslovnog Muzeja Rijeka. Za tu je prigodu izrađen edukativni materijal te multimedijska prezentacija "Upoznajmo šišmiše", a osmišljane su brojne edukativne i likovne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i njihove obitelji, na kojima su prisutni imali priliku naučiti više o biologiji, ekologiji, ugroženosti i važnosti zaštite šišmiša, s naglaskom na vrste prisutne u Hrvatskoj. Na radionicama je prisustvovalo oko 200 posjetitelja. U večernjim satima u dvorištu Muzeja održano je multimedijsko predavanje o šišmišima namijenjeno široj javnosti, na kojem su uz djecu prisustvovali i drugi zainteresirani građani. Nakon predavanja posjetitelji su sudjelovali u radionici "Potraga za šišmišima" koja se održala u Parku Nikole Hosta, a gdje su posjetitelji uz stručno vodstvo imali priliku slušati eholokaciju šišmiša pomoću posebnih ultrazvučnih detektora i tako naučiti više o ponašanju ovih životinja u prirodnome staništu.

Osim u Rijeci, Europska noć šišmiša prigodno je obilježena i u Parku prirode Medvednica i zagrebačkom Zoološkom vrtu, gdje su predstavnici Hrvatskog biospeleološkog društva i udruge za zaštitu šišmiša "Tragus", posjetiteljima približili svijet šišmiša.

 

 

 

 

 

 

shop donatori i sponzori