Novosti

HBSD organizirao Noć špiljskih životinja u Dubrovniku

10.12.2014.

U sklopu projekta Život ispod Grada - najbogatiji špiljski ekosustav na svijetu, sufinanciranog od Grada Dubrovnika, članovi Hrvatskog biospeleološkog društva održali su zanimljivu manifestaciju namijenjenu svim građanima Dubrovnika.

"Noć špiljskih životinja" održana je u nedjelju 30.11.2014. u prostoru Akvarija Instituta za more i priobalje u tvrđavi sv. Ivana. Na događanju posjetitelji su se imali prilike upoznati s glavnim obilježjima i vrijednostima podzemnih ekosustava, važnosti zaštite i očuvanja podzemnih staništa i faune te, općenito, prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Svi zainteresirani mogli su poslušati predavanje o špiljama, jamama i njihovoj fauni, pogledati kratke filmove o ponašanju podzemne faune, pod lupom gledati preparate špiljskih životinja i uspoređivati ih s uvećanim modelima, upoznati se s opremom speleologa i biospeleologa te tehnikama istraživanja špilja i jama.

Manifestacija je imala veliki broj posjetitelja svih dobnih skupina od kojih su neki došli i iz susjednih zemalja, a uz poziv na događanje mnogi su dubrovački mediji sa zanimanjem prenijeli javnosti dio atmosfere ove jedinstvene noći što možete pogledati na linku.

Isto tako, su u sklopu projekta u srednjim školama u Dubrovniku održana predavanja i radionice. Učenici su na predavanju kroz priču o špiljama i jamama, speleolozima koji ih istražuju, špiljskim životinjama koje u njima žive i njihovim prilagodbama i posebnostima, naučili o jedinstvenosti podzemlja te važnosti njegovog očuvanja. Na projekciji edukativnog filma učenici su mogli vidjeti ponašanje i život špiljskih životinja u špiljama i jamama dok su na radionicama proučavali preparate špiljskih životinja pod lupom i povećalom te ih uspoređivali s uvećanim modelima. Također, upoznli su se s pravom opremom koji speleolozi koriste za istraživanje špilja, tehnikama penjanja i spuštanja te sakupljanja faune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shop donatori i sponzori