Novosti

Nova vrsta i najdublji nalaz strige na svijetu u dubokim jamama Velebita

05.07.2015

Internacionalni tim znanstvenika, koji uključuje članicu Hrvatskog biospeleološkog društva, Anu Komerički, objavio je jučer u časopisu Zookeys opis nove vrste strige iz Hrvatske.

Strige su inače grabežljici koji se hrane beskralješnjacima manjim od sebe i u špiljama se nalaze pri vrhu hranidbenog lanca. U čeljustima imaju otrovne žlijezde koje ispuštaju otrov kojim ubijaju plijen. Često se pronalaze u špiljama jer vole hladna, vlažna staništa.

Geophilus hadesi je oko 28 mm duga i tanka blijeda striga koja pokazuje visok stupanj prilagodbe na podzemna staništa; ima vrlo izdužene ticala, noge i pandžice na nogama. Iako je poznato oko 1000 do 1250 vrsta unutar reda Geophilomorpha kojem pripada, iznimno su rijetko potpuno prilagođene na podzemna staništa. Jedina druga troglobiontna vrsta G. persephones pronađena je 1999. u špiljskom sustavu u Francuskim Pirinejima. Nova vrsta ime hadesi dobila je po grčkom bogu podzemlja Hadu, koji je ujedno bio i muž Persefone, što ove dvije vrste čini kraljem i kraljicom podzemlja.

Pronađena je u tri duboke jame na Velebitu, a zabilježena je na čak -1100 m u jamskom sustavu Lukina jama - Trojama, što je najdublji zapis strige u svijetu. Sva tri primjerka pronađena su prilikom istraživanja članova Hrvatskog biospeleološkog društva te su odmah prepoznata kao iznimni nalazi.

Nova vrsta samo je još jedno u nizu nevjerovatnih otkrića iz dubokih jama Dinarskog krša, koji je u svijetu prepoznat kao vruća točka podzemne bioraznolikosti.

Znanstveni rad opisa vrste objavljen je pod naslovom "At the end of the rope: Geophilus hadesi sp. n. - the world's deepest cave-dwelling centipede (Chilopoda, Geophilomorpha, Geophilidae)" autora Pavel Stoev, Nesrine Akkari, Ana Komericki, Gregory Edgecombe, Lucio Bonato u znanstvenom časopisu Zookeys.

 

 

 

 

 

shop donatori i sponzori