Povijest

Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD) osnovano je 1996. godine sa sjedištem u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Prvi predsjednik Društva od 1996 do 2001. bio je Branko Jalžić - viši muzejski tehničar na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Roman Ozimec predsjednik je Društva od 2001. godine.

Krajem 1997. godine članovi Društva prihvatili su se vrlo zahtjevna zadatka - organizacije 14. međunarodnog biospeleološkog simpozija koji je održan u Makarskoj od 19. do 26. rujna 1999. godine. U organizaciji su osim Društva sudjelovali i Hrvatski prirodoslovni muzej, kao i Svjetski biospeleološki savez. Odaziv je bio iznimno velik - sudjelovalo je više od 100 znanstvenika iz 18 država s 84 prezentacije. Od 141 autora 15 ih je bilo iz Hrvatske. Sažeci radova tiskani su u Knjizi sažetaka 14. međunarodnog biospeleološkog simpozija.

Od osnivanja Društva članovi istražuju podzemnu faunu samostalno, kao i surađujući s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom te brojnim speleološkim organizacijama. U lipnju 2000. godine Društvo je počelo raditi na svom prvom kapitalnom projektu pod nazivom Izradom biospeleološkog katastra, edukacijom i popularizacijom do zaštite živog svijeta podzemlja Hrvatske. Projekt je financiralo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja. Od tada je Društvo radilo na brojnim domaćim i međunarodnim projektima koji su od izrazite važnosti za poznavanje, popularizaciju i zaštitu podzemne faune Hrvatske.

Biospeleologija Hrvatske predstavljena je široj znanstvenoj javnosti člankom Croatia u okviru svjetske biospeleološke enciklopedije Encyclopaedia Biospeologica krajem 2001. godine. Bitno dopunjen pregled biospeleologije u Hrvatskoj objavljen je kao prilog znanstvenog časopisa Natura Croatica pod nazivom An overview of the cave and interstitial biota of Croatia iz 2002. godine.

 

 
Rezultate rada i važnost projekta Izradom biospeleološkog katastra, edukacijom i popularizacijom do zaštite živog svijeta podzemlja Hrvatske prepoznalo je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja te je Društvu dodijelilo Prvu nagrada za opći doprinos ekologiji za 2002. godinu.

Početkom 2005. godine Društvo u suradnji s Poglavarstvom grada Dubrovnika postavlja izložbu Stopama gromačkog pračovjeka - Život u podzemlju dubrovačkoga krša. Tom prigodom tiskan je katalog izložbe izdavači kojega su Grad Dubrovnik - Upravni odjel za zaštitu okoliša i prostorno uređenje i HBSD, koji tako prvi put postaje izdavač.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja 2006. godine tiskan je kapitalni rad Katalog tipskih špiljskih lokaliteta faune Hrvatske, kao zaseban prilog časopisa Natura Croatica kojem je uz Hrvatski prirodoslovni muzej izdavač i HBSD.

Nakon više godina bez vlastita prostora i mnogih traganja za istim, Društvo je na korištenje dobilo prostorije Gradske četvrti Trnje na adresi Lomnička 3 na području Cvjetnog naselja koje su članovi vlastitim snagama uredili za rad i svečano ih otvorili početkom ožujka 2007. godine.